Recept: Gestoofde sucadelappen

Het winterse recept van Irma, waar u zeker van zal smullen! Ook lekker voor de feestdagen!

 

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen (+/- 1 kg)
  • 50 gram roomboter
  • 600 gram sucadelappen
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 1 wortel, in plakken
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken
  • 1 prei, in ringen
  • 1 blikje tomatenpuree (35 gram)
  • 300 ml runderfond
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • maïzena

 

Voor de fondant van (zoete) aardappel

  • 600 gram (zoete) aardappels, geschild
  • 50 ml olijfolie
  • 150 ml kalfsfond
  • 150 ml kippenfond
  • 1 teentje knoflook, geperst

 

Voor de prei uit de oven

  • 1 dikke prei
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram spekreepjes
  • 75 gram rozijnen
  • 100 ml kalfsfond

 

Bereiding:

Werkwijze gestoofde sucade
Verhit de boter in een braadpan en bak de sucadelappen aan beide kanten bruin, bestrooi ze met peper en zout. Neem ze uit de pan en bak in hetzelfde bakvet de ui, wortel, bleekselderij en prei een paar minuten, zodat de smaken goed vrijkomen. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze even mee om te ontzuren. Blus af met de runderfond en voeg nootmuskaat, laurierblaadjes, kruidnagels, rozemarijn en tijm toe. Breng dit tot net aan de kook. Doe de sucadelappen terug in de pan en zorg dat ze net onder staan. Voeg eventueel nog wat water toe. Dek de pan af en laat de sucade in ca. 2 uur helemaal gaar sudderen.

Neem de sucadelappen voorzichtig uit de pan en zeef de saus (opvangen). Doe deze terug in de pan en breng tot net aan de kook. Meng in een glaasje of bakje een lepel maïzena met een lepel water en roer goed door. Voeg nu in scheutjes de maïzena toe tot de gewenste dikte van de saus ontstaat. Laat de saus tussendoor heel even doorkoken, zodat het kan indikken. Leg de sucadelappen terug in de saus. U kunt de sucadelappen ook in grove stukken trekken en terug in de saus leggen.

 

Werkwijze fondant van (zoete) aardappel
Snijd de aardappels in dikke plakken van ca. 2 cm dik. Steek ze met een steker, in vormpjes of gewoon rond, uit zodat ze allemaal dezelfde vorm krijgen. Verhit de olijfolie en bak de aardappel rondom lichtbruin. Blus af met kalfsfond, kippenfond en knoflook. Voeg een snuf zout toe. Laat de aardappels ca. 10 minuten koken tot ze gaar zijn.

 

Voorbereiding prei uit de oven
Snijd de prei in schijven van 2 cm dik. Verhit de roomboter en bak de prei aan beide kanten lichtbruin. Voeg de spekjes en rozijnen toe en bak deze mee tot de spekjes krokant zijn. Blus af met de kalfsfond. Doe dit over in een ovenvaste schaal en dek de schaal af. Zet dit 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C. Verdeel de sucade over 4 borden en schep er saus over. Verdeel de prei over de borden en schep er spekjes en rozijnen met wat kookvocht over. Leg er een paar fondant aardappels bij.

Openingstijden

  • Zondag
    Op aanvraag
  • Maandag
    8.30 - 18.00 uur
  • Dinsdag
    8.30 - 18.00 uur
  • Woensdag
    8.30 - 18.00 uur
  • Donderdag
    8.30 - 18.00 uur
  • Vrijdag
    8.30 - 18.00 uur
  • Zaterdag
    8.30 - 17.30 uur

vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag): 8.30-17.00 uur. Eerste en Tweede Paasdag gesloten.

Contact

Domineesweg 11
8308 PG Nagele