Recept: Gebakken entrecote

Wat achtergrond informatie
Entrecote is een biefstuk met een lekker randje vet uit de rug (letterlijk vertaald betekent entrecote dan ook ’tussen de ribben’.), gesneden van de dunne lende. Snijdt u de dunne lende mét ossenhaas en been, dan heeft u een T-bone. De entrecote is een mals stukje vlees vanwege het feit dat de spier bij leven niet veel werk heeft verricht.

De dunne lende werd vroeger vaak als uitgangspunt genomen om bevleesdheid van een rund vast te stellen. De koper voelde de dikte van de lende en baseerde daarop zijn prijs.

Er zijn diverse varianten en kenmerken voor de entrecote. De marmering van het stuk vlees is een pure smaakmaker, maar bepaalt niet de malsheid. Die is afhankelijk van de leeftijd van het dier en fijnheid van draad van de spiervezels.

Bakken op de juiste manier
Een mooie lendebiefstuk is ongeveer 2 cm dik. Het gemiddelde gewicht van een normale lendebiefstuk is 200 tot 250 gram. De lendebiefstuk wordt bij voorkeur rosé gebakken en gegeten. Omdat een entrecote snel gaar is, is het beste om voor twee personen een lendebiefstuk aan één stuk te kopen, dan blijft hij mooi rosé van binnen. Entrecote kenmerkt zich door mager vlees met een stevige vetrand. Houdt u niet zo van het vet aan de entrecote? Geen probleem, snij het er na het bakken gewoon af. Niet vooraf doen, de heerlijke smaak dankt het vlees juist aan het bakken mét het vetrandje nog aan het vlees! Hou er bij het bakken rekening mee dat er al vet in het vlees zit en dat dat de smaak aan het vlees geeft. Gebruik dus niet te veel boter, want dan verdwijnt de specifieke smaak van het natuurlijke vet.

Zowel entrecote als T-bone verkopen wij in de boerderijwinkel. U vindt ze in het vriesvak. 

 

Ingrediënten:

 • 2 entrecotes van 350-400 gram
 • zout en versgemalen peper naar smaak
 • roomboter

 

Bereiding:

 1. Bestrooi 2 entrecotes met zout en peper of waddenkruidenzout.
 2. Verhit 15 g roomboter in een koekenpan en laat deze bruin en “stil” worden. Leg de entrecotes voorzichtig in de pan en bak ze snel op hoog vuur bruin, waarbij het vlees heen en weer bewogen wordt over de bodem van de pan.
 3. Reken voor rare als baktijd 8 á 10 minuten. Medium gebakken is koste ongeveer 12 á 14 minuten.
 4. Neem de entrecotes uit de pan, leg ze op een voorverwarmde schaal.
 5. Giet in de braadboter een klein scheutje melk of room, maak met een vork de aanbaksels in de pan goed los en laat de melk of room lichtbruin worden.
 6. Maak de jus af met een klein scheutje water en giet dit over het vlees.

 

Serveertip

Lekker met gebakken aardappels en sla maar ook verassend bij een Oosters gerecht zoals mie (snijd de entrecote dan in reepjes).

 

Meer recepten

entrecote-bakken

Openingstijden

 • Zondag
  Op aanvraag
 • Maandag
  8.30 - 18.00 uur
 • Dinsdag
  8.30 - 18.00 uur
 • Woensdag
  8.30 - 18.00 uur
 • Donderdag
  8.30 - 18.00 uur
 • Vrijdag
  8.30 - 18.00 uur
 • Zaterdag
  8.30 - 17.30 uur

donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) gesloten; maandag 20 mei (tweede Pinksterdag) gesloten

Contact

Domineesweg 11
8308 PG Nagele